dijous, 16 de juny de 2011

Tots units fan força...

Remei Ribas, Isabel-Clara Simó, Agustí Pons i Ferran Aisa, autors de Portàtil / Foto: M. Haro ©


Set editorials independents creen el segell català de butxaca 'Portàtil'


Manel Haro. Barcelona

Una de les clàssiques queixes dels editors d'aquest país és que els llibres tenen una vida molt curta en les taules de novetats de les llibreries. Això passa sobretot quan les tirades no són molt grans i els catàlegs no vénen de grans grups editorials. Com que l'èxit d'un llibre no depén només de la qualitat, sinó moltes vegades de la visibilitat, set editorials independents han decidit unir forces per crear un segell comú de butxaca on donar una segona oportunitat als seus títols o bé recuperar-ne d'altres que ja estaven exhaurits. D'aquesta manera, Meteora, Cossetània, Base, Bromera, Viena, Angle i Símbol acaben de publicar quinze títols sota el segell de Portàtil. "La idea és allargar la vida d'obres que s'han venut bé i que encara poden tenir camí per recórrer", va explicar l'editor de Cossetània, Jordi Ferré.

Aquests llibres són els més venuts de cada editorial i sortiran amb una tirada mitjana inicial de 2.000 exemplars cadascun. Els que surten ara són Foc latent de Lluïsa Forrellad, Homes d'Isabel-Clara Simó, La casa de gel de Joan Pons, El gratacel de Màrius Sempere, Els turmentats de John Connolly, Dersú Uzalà de Vladímir Arsèniev, Un altre món d’Arcadi Oliveres, Temps líquids de Zygmunt Bauman, Cartes a Clara d’Agustí Pons, L’exili violeta de Marta Pessarrodona, La cuina de l’àvia Remei de Remei Ribas, 100 mites de la ciència de Daniel Closa i Autet, Déu, cosmos i caos de David Jou, El Raval de Ferran Aisa i Vint històries de la Barcelona americana d’Hèctor Oliva. A l'octubre, arribarà la segona remesa amb autors com Julian Barnes, Siri Hustvedt, Frank McCourt o Benjamin Black, entre altres.

Una de les autores publicades, Isabel-Clara Simó, va assegurar que "el futur és de les editorials petites perquè són les que millor dominen la promoció per la xarxa i no han d'assumir les despeses que suposen les infraestructures de les grans editorials". A més, Simó va afegir que els grans grups editorials estan massa capficats en buscar best sellers, cosa que no fan les petites, que aposten per la qualitat. Enric Viladot, editor de Viena, va explicar que estan oberts a la incorporació de nous socis en el futur sempre i quan tinguin un catàleg que s'adapti al tipus de llibre que publica Portàtil. Els títols costaran entre 8 i 15 euros.

Alguns dels títols de Portàtil:


Foc latent
Lluisa Forrellad (Angle/Portàtil)

El llibre que va suposar el retorn de Lluïsa Forrellad, guanyadora del premi Nadal el 1953, i que va decidir deixar de publicar durant cinquanta anys. Foc latent narra l’aprenentatge vital de Pol Caselles –orfe, pobre, fet a si mateix–, la seva educació sentimental i el seu ascens en societat. I tot això en l’època més convulsa de Barcelona: una ciutat esquinçada per les bombes anarquistes, la lluita de classes, el catalanisme emergent i la confrontació religiosa, que culminarà en l’esclat incendiari de la Setmana Tràgica. El món burgès dels personatges, ple de rituals i de secrets, patirà una sacsejada brutal.


Temps líquids
Zygmunt Bauman (Viena/Portàtil)

En els darrers decennis, el món ha patit una transformació profunda: hem entrat de ple en el que Bauman anomena l’època líquida, marcada per una enorme incertesa i canvis accelerats. En aquest marc, els individus hem deixat de sentir la protecció de les institucions i intentem afrontar en solitari uns reptes totalment nous sense tenir cap punt de referència. El prestigiós sociòleg polonès Zygmunt Bauman ens ofereix en aquest assaig una anàlisi punyent del món contemporani, sense fer concessions a la correcció política ni evitar els aspectes més foscos de l’actualitat, que tenen la seva base en la por i la incertesa que assetgen les nostres vides.


L'exili violeta
Marta Pessarrodona (Meteora/Portàtil)

La història oficial ha parlat i, sens dubte, parlarà moltes vegades de l’exili republicà de 1939. En poques ocasions, però, s’ha estudiat i propagat l’importantíssim paper de la dona en la diàspora provocada pel final de la Guerra Civil espanyola. Aquest llibre, gràcies a l’estudi dut a terme per Marta Pessarrodona, ens relata precisament una part d’aquest exili, tant exterior com interior i tan poc difós: el de les dones intel·lectuals catalanes que, en solitud o amb els seus familiars, van haver de marxar cap a altres terres o amagar-se i autoexcloure’s de la societat per la por a la represàlia i, en la major part dels casos, amb l’ànima i l’esperança esmicolades. Són protagonistes Lola Anglada, Clementina Arderiu, Francesca Bonnemaison, Núria Folch, Frederica Montseny, Teresa Pàmies, Irene Polo, Mercè Rodoreda, Teresa Rebull i Margarida Xirgu, entre altres.

La cuina de l'àvia Remei
Remei Ribas (Cossetània/Portàtil)

Carns, verdures, peixos, postres... res se li resisteix a aquesta dona. Tenim a les mans un llibre ple de la riquesa culinària pròpia de les nostres terres; tot un món de possibilitats que ens ofereix la cuina tradicional catalana i que l’Àvia Remei, coneguda sobretot per la seva participació a diferents programes de Catalunya Ràdio, ens presenta d’una manera senzilla però acurada que farà contents tant els qui tot just s’inicien en aquest art com als paladars més experimentats.

Els turmentats
John Connolly (Bromera/Portàtil)

Daniel Clay, prestigiós psiquiatre infan­til, va desaparèixer entre rumors insistents d’abusos sexuals als nens que atenia. Cinc anys després dels fets, quan ja l’han donat per mort, la seva filla Rebecca rep la visita inquietant d’algú que no creu la versió oficial: Frank Merrick, obsessionat per descobrir la veritat sobre la desaparició de la seva pròpia filla. Rebecca contracta el detectiu Charlie Parker per protegir-se de Merrick. En el curs de la investigació, obstaculitzada per persones interessades a silenciar els fets, Parker provocarà l’aparició de forces misterioses, uns éssers turmentats que ja no podrà aturar.

Dersú Uzalà: Pel país de l'Ussuri
Vladímir Arséniev (Símbol/Portàtil)

A principis del segle XX, l’explorador rus Vladímir Arséniev és enviat a la regió del riu Ussuri amb el propòsit d’elaborar la cartografia de la zona. Allà fa amistat amb un vell caçador de la taigà anomenat Dersú Uzalà que viu tot sol al bosc. El vell caçador els acompanya a l’expedició i la seva ajuda esdevindrà indispensable. Durant el viatge, explica al seu amic els secrets del seu poble, les rutes que van servir els animals, les tradicions i les creences dels indígenes de la taigà. Passen els anys i la vida al bosc és cada cop més difícil per Dersú.


Vint històries de la Barcelona americana
Hèctor Oliva (Base/Portàtil)

Héctor Oliva ens proposa un recorregut americà per Barcelona. Recull aquells detalls de la ciutat que tenen relació amb Amèrica, des d’Alaska a la Terra del Foc. I en aquest periple urbà, conformat per unes històries magistrals, amenes i farcides d'anècdotes, descobrirem edificis maçònics, una rèplica exacta de l’estàtua de la llibertat, l'origen guatemalenc de la Pedrera, les veritats i les mentides que s'amaguen al darrere del monument a Colom, i fins i tot el primer escàndol mediàtic de la història del Barça. Tot això explicat de manera tan vertiginosa que sovint no sabreu si esteu donant tombs pels carrerons del barri gòtic o bé buscant el rumb precís entre les illes del mar Carib.