dissabte, 11 de juny de 2011

'Passió per la F1: Secrets a 300 Km/h', Josep Lluís Merlos

Passió per la F1: Secrets a 300 Km/h
Josep Lluís Merlos
Editorial Ara Llibres
1ª edició, març de 2011
Gènere: Esports / Memòries
300 pàgines
ISBN: 9788493907892


Si hi havia algun dubte, ara ha quedat desvetllat: Josep Lluís Merlos no te pèls a la llengua. I no és tant perquè carregui contra tothom, encara que hi ha algú que rep un bon clatellot, sinó més aviat perquè explica curiositats i confidències mai conegudes al món de la Fòrmula 1. Merlos comença pel principi de tot, el seu Big Bang personal: el dia en què el seu pare el va dur a veure la F1 a Montjuïc, l’any 1971, en el marc del Gran Premi d’Espanya, que es va deixar de fer per problemes de seguretat (“tothom diu que l'accident de Rolf Stommelen, el 27 d’ abril de 1975, va ser el que va condemnar Montjuïc”, explica Merlos al començament d’un dels capítols). De pas, per cert, es pregunta per quina raó, per aquesta regla de tres, no s'ha deixat de fer el Premi de Mònaco, un dels punts perillosos del circuit del motor. Després, Merlos segueix amb la seva vida, els primers capítols tracten mes d’ell que de la F1 en sí, tot i que només és una manera de fer-nos arribar la seva passió per aquest món.

El periodista sempre ha estat al rovell de l’ou, en primera fila, i en trenta anys de carrera les ha vist de tots colors. Fins i tot el van fer fora de les retransmissions de TV3 i al llibre explica la raó, on també detalla qüestions com l’Alonsomania, o pilots com Pedro Martínez de la Rosa o Marc Gené. Són precisament quan parla d'ells, on Merlos diu les coses com són, sense favoritismes. I és que el periodista sembla que no es ven a ningú.

Val la pena dir que el llibre no està escrit de forma massa tècnica ni molt especialitzada, sinó que està plantejat per a què el puguin gaudir tots els seguidors de la F1 independentment dels seus coneixements sobre la matèria. Interessant resulta el capítol on parla de l'amo del circ, Bernie Ecclestone, o el que dedica al Tripartit i l’entrada d'ERC al Circuit de Montmeló. En definitiva, aquest és un llibre directe, que posa cada cosa al seu lloc (hi ha anècdotes personals i professionals, emoció, negocis, política i secrets), i que es llegeix tant ràpid com un campionat del mundial. Una passió, en definitiva, que fa olor de goma cremada i benzina.

Salva G.