dilluns, 16 de maig de 2011

'El cau del conill / La madriguera', Cristian Segura

El cau del conill / La madriguera
Cristian Segura
Editorial Destino
1ª edició, febrer de 2011
Gènere: Novel·la
268 pgs. / 290 pgs.
ISBN: 9788497101912 (cat.)
ISBN: 9788423344383 (cast.)

Novel·les que hagin explicat la burgesia barcelonina n'hi han hagut moltes al llarg de la història de la nostra literatura (Santiago Rusiñol, Juan Marsé o Eduardo Mendoza són uns pocs exemples), però per moltes que hagin aparegut està clar que el tema dóna molt de sí i cada llibre que ens arriba l'agafem amb expectació, sobretot si és un cas com el d'El cau del cunill, que destaca perquè el seu autor, Cristian Segura, escriu des de dintre d'aquesta mateixa burgesia i, per tant, sap del que parla.

El cau del conill (La madriguera en castellà) és la primera novel·la que publica el periodista Cristian Segura (Barcelona, 1978), un començament que ja li ha valgut el Premi Josep Pla. En ella, l'autor retrata al detall les penúries provocades per la crisi d’un home de la burgesia catalana, Amadeu Conill, l’amo de Setrills Conill, empresa dedicada a la venda de setrilleres amb seus fins i tot a la Xina, que ara es planteja vendre's el patrimoni empresarial que el seu pare va fer gran un dia amb el seus esforços. Entre els passejos que ens proposa l'autor per aquesta Barcelona, tenim les partides de tennis al Real Club de Tenis de Barcelona, els vermuts al Turó Park, les tardes de compres a l’Illa Diagonal i, sobretot, la visita a la llotja del camp del Barça, el que més omple personalment al protagonista de la novel·la. Al menys, fins que la crisi fa trontollar fins i tot les seves rutines.

El cau del conill no és una obra antiburgesa, sinó més aviat una sàtira social a propòsit de la burgesia que tan bé coneix l'autor; una burgesia present, però que manté les seves arrels en el passat i que veu que no és tan fàcil adaptar-se als nous temps. Amb petits tocs d’humor (a vegades, potser fregant voluntàriament l'absurd), irònic, però sense arribar al sarcasme, l'autor ens recorda allò de què "els rics també ploren". A fi de comptes, la burgesia està configurada per persones que, amb més o menys èxit personal o professional, també tenen els seus petits (i grans) problemes. Entretingut, a estones divertit, incisiu i crític alhora, indubtablement Cristian Segura sap del que parla i ho fa bé.

Salva G.

Si el compres aquí, Casa del Libro te l'envia allà on vulguis


En català / En castellà
_____________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)
Enlace


(Clicka sobre les portades per llegir les ressenyes)

1 comentari:

Anònim ha dit...

No entenc perquè li han donat el premi. L'he llegit, i l'he trobat força ensopit.