diumenge, 3 d’abril de 2011

'Paraula de vestidor / Palabra de Barça', Xavier Torres i Santi Padró

Paraula de vestidor / Palabra de Barça
Xavier Torres i Santi Padró
Fotografies de Jordi Cotrina
Editorial Ara Llibres / Now Books
1ª edició, febrer de 2011
Gènere: Esports
175 pàgines
ISBN: 9788492907922


Després del llibre Paraula de Pep, els periodistes Xavi Torres (director i presentador de Hat Trick) i Santi Padró (editor del programa) continuen la tasca de difondre les paraules (i la filosofia) que surten de can Barça. En aquest cas, els autors (que juntament amb Jordi Gayà van rebre l' encàrrec de Guardiola de fer el famós vídeo motivacional que es va passar als futbolistes just abans de la final de la Champions de Roma) es centren en les frases clau dels jugadors. Començant per Xavi Hernández, “El model” a seguir, i acabant per José Manuel Pinto, el porter que va venir per sis mesos i ja porta tres anys i uns quants trofeus guanyats, el llibre recull les millors paraules que van dir els jugadors al seu pas pel programa de TV3 Hat Trick.

Tot es veu millor quan l’equip guanya títols, un darrere de l’altre, i quan els seus jugadors reben trofeus personals, des de la Pilota d'Or fins el millor jugador de la Champions League, així que els autors aprofiten el moment dolç pel que passa l'equip per publicar un llibre que servirà de regal (o autoregal) per tots aquells col·leccionistes de moments daurats de la història del club. El millor que trobem aquí són, segurament, les fotografies de Jordi Cotrina, algunes tan divertides com una de Puyol fent la guitza a Bojan mentre aquest es fa una foto amb una fan, i d'altres més impactants com una de Xavi i Villa xerrant mentre una pluja els va calant. Això, evidentement, sumat a les frases dels jugadors (que serveixen per construir la filosofia de l'equip).

D'altres moments captats per la càmera són el de l'equip fos en una abraçada després d’un gol, la mirada perduda d'Iniesta a la banqueta per una lesió o un Alves sempre amb el somriure a la cara. Al llibre no hi falten anècdotes, com la de Milito, que tot i estar lesionat, va viatjar a la final de Roma i es va veure en una imatge del vídeo, motiu que li va provocar una sensació tan emotiva, que va pensar que, en el fons, era una sort no sortir al camp: "Tenia l'adrenalina tan pujada que si arribo a sortir segur que m’expulsen en la primera pilota", diu. En definitiva, entre paraula i imatge, els autors creen un homenatge a uns campions i, de pas, fan un cant a la humilitat, a la lluita, a la unió, que sempre fa la força, i al treball ben fet.

Salva G.


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir les ressenyes)