divendres, 25 de març de 2011

'La Sisena Flota a Barcelona: Quan els nords-americans envaïen la Rambla', Xavier Theros

La Sisena Flota a Barcelona: Quan els nords-americans envaïen la Rambla
Xavier Theros
Edicions La Campana
1ª edición, octubre de 2010
Gènere: No ficció / Història
488 pàgines
ISBN: 9788496735491


Xavier Theros ens presenta un llibre que retrata un temps i una època en què la gent lluitava per sobreviure, després d'una llarga postguerra, una època de misèria i fam, d'estraperlo i caps ajupits si eres perdedor de la Guerra Civil, de presons plenes de republicans, i milers de persones a l'exili. Als anys 50 es va produir un fet que a primera vista podria semblar insignificant, però que va tenir molta trascendència per Barcelona: l'arribada per primera vegada, un 9 de gener de 1951, dels primers vaixells de la Sisena Flota nord-americana.

Aquest fet va representar, no només l'entrada de diners a Barcelona (encara marcada per la guerra) sinó també un pas de gegant cap a la modernitat i un gran canvi per a la ciutat. Els nord-americans van ser considerats els primers turistes, l'avantsala del que vindria anys després amb el boom turístic dels anys 60 a la costes espanyoles. Els marines arribaven amb dòlars i amb ganes de gastar-los (el canvi en pessetes era molt fructífer per a ells), el que va suposar que molta gent, hotelers, prostitutes i taxistes puguessin veure crèixer els seus ingressos.

Theros reflexa com els primers marines en arribar van pagar una mica la quintada, era fàcil enganyar-los, sobretot degut a què no entenien l'idioma ni sabien el canvi exacte dòlars-pessetes; en canvi, els que van anar arribant després ja estaven més preparats. Tot el barri xino era ple de bars i cases de cites disposades a rebre l'allau de membres de la Sisena Flota amb les carteres plenes. El 1960 va ser l'any que més vaixells van arribar, uns 154, motiu pel que les prostitutes es fregaven les mans ja que podien fer fins a 25 serveis diaris. Els taxistes no paraven de conduir, encara que algunes vegades tenien problemes amb els marines (cosa de la beguda) si es negaven a pagar. Els dies previs a l'arribada dels vaixells els bars s'omplien de provisions ja que la majoria tenien contactes amb els operaris del port que els informaven puntualment de les visites.

Els americans van començar a introduir la seva forma de vida entre nosaltres. Ells enlluernaven com potència vencedora de la Segona Guerra Mundial que eren, sabien vendre molt bé el seu sistema capitalist, davant la penúria d'aquí i van deixar-nos alguns productes que no teníem, com la Coca-Cola a Barcelona (més tard, arribaria la Pepsi Cola a Madrid), la xocolata americna (tan diferent de la catalana de llavors), els xiclets, els texans i les caçadores de cuir (que es podien aconseguir en el mercat negre)... Les samarretes imperi van donar pas a les de màniga curta i coll tancat dissenyades en el seu origen per la US Navy, i aquí es va quedar el Zippo, l'encenedor que mai s'apagava, i fins i tot van deixar els primers Jukebox. En altres paraules, la modernitat a Espanya va entrar pel port de Barcelona.

Aquella, però, també va ser la Barcelona de les bronques, les baralles i, fins i tot, assassinats. Els americans només havien de respondre davant la policia militar seva (de fet, aquí tenien una llibertat que no tenien a Nàpols o Marsella) i es mostraven especialment violents a partir de la guerra del Vietnam, ja que molts d'ells venien amb estrès de combat i consumien tot tipus de drogues dures. Per tot aquest retrat, hem de donar les gràcies a l'autor per haver escrit el llibre i descriure'ns una època i uns fets fins ara poc investigats i molt desconeguts per molts barcelonins. Theros ha fet un gran treball de documentació i ha aconseguit traslladar-nos a la vida nocturna dels carrerons del barri xino dels anys 50 i 60 (no es perdin les fotografies que s'adjunten). Una lectura imprescindible que ha valgut el Premi Josep Maria Huertas Clavería.

Félix O. P.


1 comentari:

Manel Haro ha dit...

Té tan bona pinta, que segur me'l compro per Sant Jordi!