dimarts, 29 de març de 2011

'Gats al parc', Alba Dedeu

Gats al parc
Alba Dedeu
Proa Editorial
1ª edició, febrer de 2011
Gènere: Relats
200 pàgines
ISBN: 9788475882178


Gats al parc, d’Alba Dedeu (Proa), és un recull de set narracions que ha guanyat el premi Mercè Rodoreda 2010 de contes i que suposa el debut literari d’aquesta jove autora, nascuda el 1984 a Granollers. ¿Que tenen en comú una carnissera amb una feina monòtona, una octogenària que passa uns dies en un balneari, una dona que comparteix pis amb 17 gats, una adolescent marroquina “de cultures barrejades”, un maniquí, una caixera de supermercat amb un passat que l’angoixa, una família reunida pel dinar de Nadal?

Són vides anònimes, que no acostumen a ser material de ficció o que ho són de manera tangencial. Vides en què sembla que no passa res, no hi ha grans gestes ni fets excepcionals, però si ens hi fixem bé descobrim que tenen molta cosa per explicar. L’autora parteix d’experiències aparentment anodines per tractar temes universals en què tothom ha pensat alguna vegada: la mort, la monotonia de la feina, el desig de canviar o la vida a cavall de dues cultures.

Per això i la minuciosa descripció que fa l’autora de les accions i moviments dels personatges, éssers que són caracteritzats amb tant de detall que sobrepassen la categoria d’ens de ficció, les narracions captiven el lector des de la primera línia. Amb la complicitat de l’autora, ens convertim en espies d’aquestes existències alienes, personatges invisibles que podrien ser els nostres veïns, la caixera del supermercat, una companya de l’escola, algun membre de la nostra família... Alba Dedeu ens atansa amb tendresa a un fragment de la vida de cadascun d’aquests personatges. Un debut certament prometedor.

Marta Planes_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)


(Clicka sobre les portades per llegir les ressenyes)