dimarts, 15 de febrer de 2011

'L’arquèoleg', Martí Gironell

L’arquèoleg
Martí Gironell
Editorial Columna
1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la històrica
384 pàgines
ISBN: 9788466413114

Amb la seva nova novel·la, Martí Gironell ens endinsa en les aventures de l’arqueòleg i monjo de Montserrat, el Pare Ubach, decidit a refer el camí bíblic on van esdevenir els fets narrats a l’Antic Testament, per tal de fer una nova edició de la Bíblia en català, amb il·lustracions i descripcions dels llocs i habitants on Moisès i Abraham van sentir la veu de Déu i on va néixer el cristianisme. D'aquesta manera el projecte d'Ubach podria apropar la religió al poble fent-la més intel·ligible i més atractiva per a tothom. Així doncs, el protagonista del llibre comença el seu periple cap a Terra Santa on li esperen diverses experiències i anècdotes.

Ens trobem davant d'un llibre de viatges i, suposadament, ple d'aventures i d'episodis ben peculiars que haurien de fer les delícies dels lectors. En canvi, aquestes aventures, ja de bon començament, resulten molt insulses. El nostre protagonista es converteix en una mena d’Indiana Jones a la catalana i resol, en un tres i no res, tots els entrebancs que se li presenten (a vegades amb una breu conversa). Orador loquaç, de seguida convenç a tothom que li planteja problemes i sempre surt victoriós massa a la lleugera de qualsevol conflicte. Sembla, més aviat, que cadascuna de les aventures que li passen siguin simples anècdotes de poca profunditat que poc poden aportar als lectors.

Cadascun dels capítols relata una de les aventures o bé algun fet històric o social de la cultura oriental: costums, arrels i tradicions dels pobles per on viatja es succeeixen de forma seguida, com una mera acumulació de tot allò que l'autor ha investigat. Durant tot el llibre esperem que arribi aquella aventura sorprenent que ens demostri que el viatge és una "odissea plena d’entrebancs i perills" tal i com s’indica la contraportada del llibre, però mai arriba allò que ens hauria d'atrapar als lectors. Ben al contrari, resulta una lectura força desencisadora, que no m’ha interessat en cap moment, que m'ha avorrit i que no m'ha permès creure'm gairebé res de la trama ni dels seus personatges. En conclusió, L'arqueòleg m'ha decebut.

Rosa Mingorance


_____________________________________________________

ALTRES NOVEL·LES HISTÒRIQUES(Clicka sobre la portada per a llegir les ressenyes)