dijous, 3 de febrer de 2011

'Crims.cat: collita de narradors del gènere negre en català', Àlex Martín i Sebastià Benassar

Crims.cat: collita de narradors del gènere negre en català
Antologat per Àlex Martín i Sebastià Benassar
Editorial Alrevés
1ª edició, 2010
Gènere: Relats / Novel·la negra
304 pàgines
ISBN: 9788493792084


Crims.cat, de la nova editorial Alrevés, és una antologia (a càrrec d’Àlex Martín i Sebastià Benassar) de disset relats inèdits de gènere negre escrits en català. Presenta autors de diferents edats i amb un ampli ventall de representativitat (Catalunya, València i les illes) que demostren que la novel·la negra en llengua catalana es troba en un molt bon moment. El lector podrà gaudir d’autors coneguts i consolidats, com Marc Pastor, Pau Vidal, , Albert Villaró, Teresa Solana o Jordi Cervera i descobrir-ne d’altres com Agustí Vehí, Joseph Torrent, Sebastià Jovani o Jordi Pijoan. La resta d’autors són Jordi de Manel, Joan Francesc Dalmau, Albert Hernández, Salvador Iborra, Clàudia Pujol, Joseph Torrent, Ramon Usall i Miquel Vicens.

Disset cadàvers (o més ben dit, setze, si tenim en compte que a Qualsevol nit, a Figueres, pot sortir el sol d’Agustí Vehí, no hi ha cap mort) i el mateix nombre de maneres d’intentar resoldre un crim. Les trames són tant diverses com els diferents autors, però tots els relats presenten temes molt relacionats amb l’actualitat: la bombolla immobiliària, maltractaments, narcotraficants, les màfies... tot i que no hi falten els temes de sempre: prostitució, droga i joc. En molts relats hi ha un toc d’humor com a Culers morts: el director del Diccionari de l’Institut d'Estudis Catalans és assassinat després de discutir amb un altre lingüista la possibilitat d’introduir sodomita com a nova definició de culers. Cal tenir en compte que el mort és aficionat del Barça i el seu contrincant de l’Espanyol.

L’actual crisi econòmica hi té un paper destacat. A Segrest express, de Jordi de Manuel, el protagonista és un empresari arruïnat per la crisi immobiliària i que per solucionar-ho decideix segrestar un dels seus clients. Jordi Pijoan explica a Capacitat de predicció el cas d’un treballador d’una entitat bancària que s’acaba de fusionar amb una altra i després de veure amenaçat el seu lloc de treball decideix atracar un furgó blindat. Un volum molt recomanable, que a més demostra que hi ha novel·la negra – i de la bona- més enllà de Suècia.

Marta Planes_____________________________________________________

ALGUNS AUTORS CATALANS(Clicka a les portades per llegir les ressenyes)