divendres, 7 de gener de 2011

Alicia Giménez Bartlett guanya el Nadal amb la història d'una bandolera dels anys 50


El periodista Cristian Segura s'emporta el Josep Pla amb un retrat irònic de la burgesia barcelonina


Manel Haro. Barcelona (Text i foto)

Alicia Giménez Bartlett s'ha endut aquesta nit el Premi Nadal 2011 amb una novel·la que relata la història d'una bandolera que va portar de cap la Guàrdia Civil durant els anys 50. L'obra guanyadora, presentada sota el pseudònim Mariló Llorach, té per títol Donde nadie te encuentra i en aquest cas no tindrà entre el catàleg de personatges a la inspectora Petra Delicado, la protagonista estrella de la seva producció literària.

Segons ha explicat Giménez Bartlett, l'obra és també un intent de reflectir un moment molt dur de la història d'Espanya. De fet, aquesta bandolera, que va existir realment, va lluitar amb els maquis a la zona del Maestrat i degut a què la Guàrdia Civil no la podia atrapar, els ciutadans de llavors van atorgar-li unes capacitats i una força que van fer d'aquesta dona tot un mite durant els anys 50. El Nadal és el premi més antic d'Espanya i està dotat amb 18.000 euros.

Per la seva banda, el Premi Josep Pla, en català, ha anat a parar a mans de Cristian Segura amb la seva primera novel·la, El cau del conill. Segura, que és periodista al diari ARA, ha volgut fer amb la seva obra una caricatura de la burgesia barcelonina i es centra, amb un estil irònic, en el personatge d'Amadeu Conill, un empresari que fa tot el que pot per salvar el seu negoci. Segons Segura, la novel·la s'inspira en pel·lícules com American Beauty, La escopeta nacional o La mosquitera. El premi té una dotació de 6.000 euros.