dimecres, 8 de desembre de 2010

'La primera pràctica', Albert Villaró

La primera pràctica
Albert Villaró
Editorial Columna
1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la
296 pàgines
ISBN 9788466411769


En una petita ciutat fictícia del Pirineus anomenada Lagrau s’esdevenen dues histories separades per tres segles de diferència. Al 1991 el Roger és un noi aficionat a tocar la viola de gamba que ha rebut classes de professors de renom. A l'estiu aconsegueix entrar en un curs de música antiga dels que porten estudiants de tot arreu a la seva localitat, on ell intentarà concentrar-se en tocar el seu instrument i demostrar que té el nivell suficient per ser-hi allà. Però els esdeveniments posteriors i els ulls de Caroline, una noia suïssa acompanyada del seu inseparable gos Wolfitz, el tornaran boig.

Al 1642, al mateix lloc, en plena guerra dels Segadors, el bisbe fuig just abans de què l’exèrcit francès, encapçalat pel coronel Le Bougon, es presenti a la ciutat per passar un temps, en un estira i arronsa en les batalles contra els castellans. El jutge Peremartir Estragués no vol més complicacions a la seva vida, ha decidit col·laborar amb els gavatxos en el que li mana el seu càrrec, amb l’ajuda del mestre de capella de la catedral, i no barrejar-se amb els invasors més que l'imprescindible. La seva veritable preocupació és saber si podrà visitar la vídua amb la que passa les nits quan ella li permet. Però la sobtada mort d’un mossèn trasbalsa la tranquil·litat del poble.

Unir dues històries paral·leles, diferenciades en el temps, resulta encertat quan el vincle fa que ens mantinguem enganxats d'una banda a l'altra de la trama, cosa que no és així en aquesta novel·la. La relació, basada en una composició musical que apareix en les dues històries, acaba sent poc estimulant, i si això no ens interessa gaire el que ens queda és mig llibre centrat en una història d’amor i superació més aviat fluixeta, i l'altre mig girant sobre el dia a dia del jutge Peremartir a la seva ciutat ocupada per les tropes franceses. Aquesta història sí resulta enriquidora perquè està ben documentada i ens narra una part de la nostra història que encara no està molt tocada a la literatura.

Xavier Borrell


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et pot interessar aquest altre)(Clicka sobre la portada per llegir-ne més)