dimecres, 15 de desembre de 2010

'Els imperfeccionistes / Los imperfeccionistas', Tom Rachman

Els imperfeccionistes / Los imperfeccionistas
Tom Rachman
Editorial Columna / Plata
1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la
352 pàgines
ISBN: 9788466413237 (cat.)
ISBN: 9788493696092 (cast.)


Els imperfeccionistes de Tom Rachman és la història d’un diari de parla anglesa amb seu a Roma, fundat per un home de negocis nord-americà per misteriosos motius que el lector no coneix fins al final. El diari, del qual l’autor no descobreix el nom, és l’eix vertebrador de la trama, que explica els problemes personals i professionals d’alguns dels seus treballadors. Els imperfeccionistes també pot llegir-se com un recull de relats breus, ja que cada capítol narra la història d’un personatge, de manera que poden ser llegits pràcticament de manera independent, tot i que les unes van encaixant amb les altres per donar-nos a conèixer la vida de la redacció. Entremig, l’autor hi intercala capítols que van descobrint la història del diari des dels anys cinquanta fins a l’actualitat.

Els protagonistes són variats: onze homes i dones de diferents edats i condicions que tenen en comú el fet de tenir vides imperfectes: Lloyd Burko, un veterà corresponsal a París que s’inventa les notícies, només es parla amb un dels seus fills, Arthur Gopal, un redactor de necrològiques que ha d’intentar superar un daltabaix personal, Hardy Benjamin, redactora d’economia, amb una vida amorosa que és un desastre, Herman Cohen, coordinador linguistic i col·leccionista de les errades dels seus companys, cap de tres desastrosos correctors, Winston Cheung, aspirant a col·laborador al Caire, que no troba cap història per explicar en una de les ciutats més habitades del planeta i que és víctima de la barra de Snyder, un veterà corresponsal de guerra. Kathleen Solson, agressiva sotsdirectora que tracta els seus companys amb mà de ferro però que en la vida privada és enganyada pel seu marit. També pateix la infidelitat, en aquest cas de la seva dona, Craig Menzies, el redactor en cap, a qui la seva dona enganya amb el professor de ioga, una peculiar lectora, Ornella de Monterecchi, que es llegeix el diari sencer com si fos un llibre i no comença el de l’endemà fins que ha acabat amb el del dia, de manera que va tretze anys pel darrere de la realitat. Sempre va pel darrere de la realitat, Abbey Pinnola, directora financera, que ha de compartir un vol transoceànic amb un treballador a qui acaba d’acomiadar. I per últim Oliver el director del diari, que té a les mans el destí de tots els altres personatges però que, irònicament, viu tancat en el seu món, d’esquena al diari (ni tan sols el llegeix mai), fins al punt que només es relaciona amb el seu gos.

Relata amb ironia les misèries del periodisme, però també és implacable amb les vides privades, sempre imperfectes, dels personatges. Tots els personatges tenen una vida professional i personal força desastrosa, que transcorre en paral·lel a la decadència del diari, però tot i així l’autor els tracta a tots amb un punt de tendresa. Hi ha escenes molt divertides i girs inesperats que sorprendran el lector. Els lectors que conegui o hagin treballat mai a la redacció d’un diari, tindran el plus afegit de reconèixer situacions, personatges i anècdotes de l’ofici.

Marta Planes