dissabte, 18 de desembre de 2010

'El preu de la fam', Laura de Andrés Creus

El preu de la fam: L’estraperlo a la Catalunya de la postguerra
Laura de Andrés Creus
Editorial Ara Llibres
1ª edició, 2010
Gènere: No ficció / Història
272 pàgines
ISBN 9788492552689


Sabíem que existia l'estraperlo per les històries que ens han explicat els nostres pares i avis, pel que llegíem a les novel·les sobre la Guerra Civil i pel que ens diuen les biografies d'homes enriquits amb aquesta pràctica clandestina, però ens faltava una ordenació d’idees com la que trobem en aquest llibre, que consta de dades significatives i aclaridores per entendre una època tan dura.

De fet, això només va ser una part del daltabaix que va patir Espanya el dia que es va decidir aplicar l'autarquia per tractar de, segon paraules dels feixistes, “que no depenguéssim de ningú de l'exterior i que el nou règim sorgit de la guerra fos independent dels dolents països demòcrates i comunistes”. Només començar la postguerra, Franco va rebutjar un crèdit de la Gran Bretanya, convençut de què amb el nou eix feixista seria suficient per a què els espanyols tinguessin pa a taula i llenya al foc sense patir caresties. Quan els nacionals van entrar com a vencedors a Barcelona, les botigues i magatzems es van omplir de productes de menjar, per a què la gent que havia patit les restriccions de guerra dels republicans s’adonessin de què els mals temps havien acabat i que ara venien èpoques d’abundància.

Però tot va ser un miratge al moment en què es van acabar les provisions dels magatzems republicans, la mancança va començar, no hi havia suficients productes per tota la població, així que les autoritats van trobar la solució provisional (al principi, ja que va trigar 16 anys a desaparèixer) en la cartilla de racionament. Es tractava de què cada persona tenia dret a adquirir a les botigues la ració a que li donava dret el govern, seguint uns criteris per edat o ingressos. La picaresca i la insatisfacció dels pagesos i ramaders, obligats a vendre els seus productes a l'Estat i la necessitat de la gent d’adquirir productes en un mercat fora de l’oficial, van crear l'estraperlo.

Tot aquest món és el que reflecteix, de forma molt senzilla i periodística, Laura de Andrés Creus en el seu llibre El preu de la fam: L’estraperlo a la Catalunya de la postguerra, amb el que aprofundeix en algunes qüestions com l'enriquiment de moltes persones gràcies a aquest negoci o la corrupció de les forces de l’ordre, a més d'endinsar el lector en històries personals, com una d'un noi que recorria cada dia 65 quilòmetres en bicicleta per traslladar la mercaderia. En definitiva, tota una època que val la pena no oblidar.

Xavier Borrell


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir més)