divendres, 24 de desembre de 2010

'Boqueria Gourmand', Jordi Mas i Òscar Ubide

Boqueria Gourmand
Jordi Mas i Òscar Ubide
Viena Edicions
Gènere: Gastronomia / Barcelona
1ª edició, octubre de 2010
176 pàgines
ISBN: 9788483306161


El mercat de Sant Josep, més conegut com a mercat de la Boqueria, ha passat per moltes fases. El seu origen és poc clar: allà pel segle XII era com la majoria de mercats, ambulant, situat a la Rambla de Barcelona, tot i que en adquirir importància la Rambla com a passeig, es va intentar treure diverses vegades. En 1777, a causa de la demolició del portal de la Boqueria, les carnisseries es van traslladar al costat de l'hort del convent de Sant Josep, encara que, finalment, després de la destrucció el 1835 d'aquest convent, es va construir una plaça envoltada de porxos on va acabar situant-se el mercat de la Rambla.

Un any després, el 1836, en desaparèixer el convent dels carmelites descalços amb la seva església de Sant Josep, l'ajuntament va projectar la construcció del mercat i el 19 de març de 1840 es va col.locar la primera pedra de l'obra, de l'arquitecte Mas Vila. Finalment, després d'anys d'ampliacions i trasllats de venedors, el 1914 es va inaugurar el mercat amb la coberta metàl·lica.

Des de llavors, han passat un bon grapat d'anys i la Boqueria és actualment el mercat més visitat de la ciutat i concorregut diàriament per veïns que fan les seves compres diàries a més dels milers de turistes entusiasmats per la gamma de colors que ofereixen les parades de fruites i verdures, la qualitat de les seves carnisseries i peixateries, els bars i restaurants en els quals es pot degustar l'exquisidesa dels seus productes, i tota una amalgama oferta comercial. Tot això fan de la Boqueria un dels llocs més emblemàtics de Barcelona.

Tot i que la Boqueria disposa de més de 250 parades de tots els productes imaginables (des dels tradicionals fins als més exòtics), els autors s'han centrat en 66 comerços dels més representatius del mercat i que contenen llocs de fruites i verdures; aus, caça i ous; carns, xarcuteries, peix i marisc; conserves; especialitats; i bars i restaurants. De cada parada es destaca quin tipus de productes venen, s'afegeix una sèrie de fotografies i una recepta de la qual la base principal és algun ingredient que pot adquirir-se en aquest comerç.

Es tracta d'una bona guia de la Boqueria que no es limita a allò visible, sinó que també aprofundeix en l'ànima de tot un emblema. Els autors expliquen l'origen de cada parada, quantes generacions han passat per elles (en alguns casos més de quatre) i fins i tot secrets i anècdotes: sabien vostès que l'ou de dos rovells és el resultat del primer o segon ou que posa la gallina en la seva vida, però que no totes posen? ¿O que a la barra del bar quiosc Universal té lloc tots els dilluns al migdia una de les millors tertúlies futbolístiques de la ciutat a càrrec de nombrosos periodistes esportius? En definitiva, aquest és un llibre que en el 170 aniversari de la Boqueria farà gaudir als apassionats de la bona taula, de la ciutat i la seva història i un excel·lent regal per fer en qualsevol moment de l'any.

Félix O. P.


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir-ne més)