diumenge, 12 de desembre de 2010

'Agost', Tracy Letts

Agost
Tracy Letts
Editorial Proa
1ª edició, 2010
Gènere: Teatre
184 pàgines
ISBN: 9788475881928


L’editorial Proa publica l’obra de teatre Agost, de Tracy Letts, que es pot veure representada fins el 23 de gener del 2011 al Teatre Nacional de Catalunya amb direcció de Sergi Belbel. L’autora repassa les vides de tres generacions d’una família americana d’Oklahoma, que es reuneix a causa de la desaparició del pare durant un calorós mes d’agost. La peça va guanyar el premi Pulitzer a la millor obra teatral i un Tony l’any 2008.

La família que retrata Letts està formada per Beverly, el pare alcoholic i desaparegut; la seva dona Violet, addicta a les pastilles i les seves tres filles; Barbara, Karen i Ivy, que arran de la desaparició i posterior suïcidi del seu pare han de tornar a casa, a una realitat de la qual havien fugit. Les tres germanes fa temps que no s’han vist i poc a poc veiem que no es porten entre elles tan bé com pretenen, ja que totes s’amaguen detalls de la seva vida les unes a les altres. Només un fet tan decisiu com la desaparició del seu pare ha aconseguit reunir-les de nou sota el mateix sostre. Totes tres han fracassat, la Barbara amb el seu marit i una filla adolescent que descobreix el sexe i les drogues, la Karen amb la seva parella, que resulta ser un pedòfil i l’Ivy, que estima el seu cosí Charlie i somia marxar a Nova York. Per si tot això no fos poc, arriba la tia Mattie Fae, germana de Violet i esposa de Charlie, amb el seu fill.

El títol remet al xafogós estiu d’Oklahoma i també és reflex de les tensions i ressentiments que bullen entre els personatges. L’autor examina amb lupa les relacions filials i conjugals, les addiccions i frustracions i la manca de comunicació, entre altres temes, amb molt cinisme i humor negre. Violet és un dels personatges més actius en aquest sentit, ja que el càncer de boca que pateix no l’atura a l’hora de cridar hilarants i sinistres insults o irradiar cinisme per tots els porus de la pell.

Marta Planes

Tràiler de l'adaptació de Sergi Belbel al TNC