dimecres, 24 de novembre de 2010

'Juguen dames', Betsabé Garcia

Juguen dames: L'aventura de les primeres universitàries: Helena Maseras, Dolors Aleu i Martina Castells
Betsabé Garcia
Editorial Ara Llibres
1ª edició, 2010
Gènere: Història
216 pàgines
ISBN: 9788492552924


Juguen dames, de Betsabé Garcia (Ara Llibres), explica la lluita de tres noies que a finals del segle XIX es van convertir en les primeres universitàries catalanes i espanyoles. Són Helena Maseras, Dolors Aleu i Martina Castells. Totes tres van estudiar medicina i van haver de superar moltes més dificultats de les que ens imaginem avui dia: el masclisme d’alguns professors, les burles d’alguns companys o les traves que es van trobar a l’hora d’exercir les seves professions, entre altres.

La primera dona universitària de Catalunya va ser Helena Maseras, que el 1871 va decidir sol·licitar el títol de batxiller a l'Institut de Secundària de Barcelona i ningú va saber què dir-li perquè mai s’havien trobat amb un cas així. Finalment, va obtenir el títol i es va convertir en la primera espanyola que es va matricular a la universitat (concretament a la facultat de medicina de la Universitat de Barcelona). Al cap de poc la van seguir Dolors Aleu i Martina Castells. Aquestes, a més, no en va tenir prou amb llicenciar-se sinó que van ser les primeres espanyoles a doctorar-se, amb pocs dies de diferència. Malgrat el camí que van obrir aquestes tres pioneres, fins al 1910 no es va legislar per a què les dones poguessin entrar a la universitat i el fet que una dona estudiés no va ser habitual fins molts anys després.

L’interès de Juguen dames recau, a més de la força de la història, en què l’autora la sap explicar de forma amena, com si fos una novel·la, i ens permet no tan sols conèixer el que van fer aquestes noies, sinó com eren, com pensaven, en què somiaven. Garcia intercala les històries de totes tres, cosa que permet al lector comparar com van ser les seves trajectòries vitals. Val la pena recordar, avui dia que gairebé tothom pot accedir a la universitat i que de fet en moltes carreres les dones són majoria, que no sempre ha estat així.

Marta Planes_______________________________________________________

A F I N I T A T S


(Si t'interessa aquest llibre, et pot interessar aquest altre)


(Clicka sobre la portada per llegir-ne més)