divendres, 8 d’octubre de 2010

'L’home intranquil', Kiko Amat

L’home intranquil
Kiko Amat
Editorial Columna
1ª edició, setembre de 2010
Gènere: Narrativa d'humor
145 pàgines
ISBN: 9788466412896


El nou llibre de Kiko Amat (Sant Boi, 1971), el primer que escriu en català després de tres novel·les en castellà, recull les adaptacions literàries de trenta peces que originalment s'emetien per ràdio al 2008. Aquestes petits historietes, que es titulaven Vacances mentals en honor a una cançó de Mose Allison, ara es presenten corregides i ampliades per a què els lectors ens quedem enganxats al llibre com abans ho fèiem amb la ràdio.

Diu Kiko Amat que aquestes cròniques tenen un altíssim percentatge de dolorosa realitat i un pessic de ficció. Fins i tot reconeix que la majoria han estat inspirades en converses reals amb la seva dona, tot i que una mica exagerades. No ens ha de sobtar perquè Kiko Amat és un neuròtic, maníac i histèric, però sempre carregat de raó. Ell no vol deixar de ser un nen, però també vol ser adult, perquè ho necessita ja que ara té un fill.

En un apartament de la costa catalana, Kiko amat es treu de sobre totes aquelles petites coses que li molesten en el seu interior, sense cap tipus de complexos: les seves obsessions, els seus deliris, els odis... Tot això conforma un còctel explosiu que sempre desemboca en una rialla, com passa sempre en els seus llibres. I és que l’humor de Kiko Amat és punyent, irònic, i en ocasions insultant, per què no dir-ho. Com, si no, podria proposar acabar amb els turistes, els idiotes, els guapos, els pares perfectes, el Primavera Sound i el futbol? A ell el que li agrada és beure cervesa amb els amics en un bar i passar la tarda discutint de tot i de no res.

Els que, com jo, encara no han madurat, gaudiran d'aquest llibre i riuran de cadascun dels capítols perquè en el fons sabem que amb la nostra dona, els fills, quatre mil discos i una Vespa rovellada, no necessitem res més per ser feliç. Una vegada més Kiko Amat m'ha convençut!

Salva G.


_______________________________________________________
A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et pot interessar aquest altre)(Clicka sobre la portada per llegir-ne més)