dimarts, 5 d’octubre de 2010

'El mar de la tranquil·litat', David Castillo

El mar de la tranquil·litat
David Castillo
Editorial Proa
Gènere: Novel·la
1ª edición, septembre del 2010
220 pàgines

ISBN: 9788482569451


“La Barcelona de David Castillo és la meva Barcelona”. Aquesta frase de Jose María SanzLoquillopodria resumir perfectament el contingut d’aquesta novel·la. És ben cert que aquesta Barcelona que tenim ara, la que ens volen vendre, tan bonica, tan cosmopolita i tan oberta al món era, en un temps no tan pretèrit, plena de descampats, barraques, droga, prostitució, delinqüència i marrons per tot arreu que no et deixaven estar del tot tranquil. Aquesta és la Barcelona que David Castillo va viure i a la que es refereix Loquillo amb la seva críptica frase de la coberta.

A la novel·la, l'Àngel és un jove empresari que ho ha perdut tot: la feina, la novia i fins i tot els diners. Arruïnat i sense res a fer, decideix tornar al barri que el va veure créixer, Vallcarca. Allà tornen els records d’infantessa i joventut, amb els amics de sempre, tots lluitant per sobreviure, tot i que uns millors que altres. L'Àngel es converteix en un exemple en qui fixar-s’hi, cosa que a ell no l’hi sembla gaire , degut a la seva situació.

Castillo pinta una Barcelona llunyana, però real, uns personatges creïbles que segur ens recorden a persones que alguna vegada vam conèixer, i manté el bon ritme durant tota la novel·la. No hem d'oblidat que Castillo sempre ha estat admirador d'autors com Juan Marsé o Vázquez Montalbán i això es nota en el tipus de novel·les que escriu: amb El cel de l’infern s'endinsava a la Barceloneta i amb No miris enrere al Barri Chino. Ara toca Vallcarca. I el proper barri? Qui sap, haurem d'esperar!

Salva G.


_______________________________________________________
A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir-ne més)