dijous, 16 de setembre de 2010

'La novel·la de Dickens', Neus Canyelles

La novel·la de Dickens
Neus Canyelles
Editorial Proa
1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la
176 pàgines
ISBN: 9788482569406

La novel·la de Dickens, de la mallorquina Neus Canyelles, (Editorial Proa) és una història senzilla i amena, que ens mostra un fragment de la vida d’uns personatges que afronten com poden les dificultats de la vida. La Blanca, separada a l’atur i amb una filla; la Gina, una aspirant a miss; i en Samuel, un neuròleg que acaba de perdre la seva dona. Són herois del dia a dia i la seva proesa és sobreviure en un món on res és com voldrien. Cadascú troba la seva via d’escapament: Blanca es refugia en la literatura, Samuel en la seva feina i la Gina comença una nova vida al poble on va créixer. La novel·la transcorre en un ambient agredolç però deixa una porta oberta a l’esperança, ja que la situació dels personatges, lentament, millora.

L’autora es proclama admiradora de Charles Dickens i a la manera de l’escriptor anglès retrata un fragment de realitat, amb les amargors que aquesta comporta. A més, Dickens apareix a l’obra com a personatge, ja que s’apareix a la protagonista, Blanca, en forma d’al·lucinació durant els seus freqüents atacs de migranya. La Blanca, que es va criar en un orfenat, només tenia a mà un llibre: Grans esperances de Charles Dickens, que s’ha llegit 84 vegades. Durant la novel·la fa la lectura número 85, acompanyada del mateix Dickens. La relació entre tots dos arriba a ser contradictòria, ja que Blanca pateix molt amb els atacs de migranya però arriba a desitjar-los i fins i tot a provocar-se’ls perquè enyora les visites de l’escriptor, un dels pocs amics que té.

Blanca és una supervivent com Oliver Twist, separada, amb un exmarit barrut i una filla al seu càrrec, a l’atur i limitada per les sobtades aparicions de la migranya, però per la seva filla treu forces d’on no n’hi ha i tira endavant evadint-se gràcies a les visites de Dickens i a l’escriptura. Blanca escriu cada nit una estona, inspirant-se en les vivències del dia.

El to de La novel·la de Dickens és natural i sense artificis, la història transcorre de manera lineal sense salts en el temps ni altres recursos narratius que compliquin l’exposició de l’argument, cosa que contribueix a la il·lusió que se’ns està mostrant un fragment de realitat, malgrat el toc de fantasia que suposen les aparicions de Dickens.

Marta Planes