diumenge, 15 d’agost de 2010

'Cròniques d'un soldat', Salvador Bertran

Cròniques d'un soldat
Salvador Bertran
Editorial El Toll

1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la

90 pàgines
ISBN: 9788461393671


Aquesta és la història d’un soldat de la Guerra Civil espanyola. És un relat realitzat pel propi protagonista, enregistrat de manera oral i transcrita posteriorment pel seu fill, per tal de mostrar a tothom l’experiència viscuda pel seu pare durant la guerra. No és la història d’un heroi, simplement són els fets que van passar a un jove que és cridat a un exèrcit del qui ni tan sols és seguidor. De sobte, i sense voler-ho, es troba al front republicà enmig d’una guerra a la que no troba cap sentit, que el separa de la família i els amics i on haurà d’aprendre a sobreviure i, sobretot, a fugir. Després relata la retirada i l’estança als camps de concentració francesos. Sempre amb el to enigmàtic d’aquell que no entén el perquè de tot plegat.

Cada episodi d’aquest despropòsit és tancat per les reflexions que el seu propi fill -l’autor del llibre- realitza sobre els fets viscuts i sobre els sentiments que el soldat intenta reflectir en la narració. No és una història perfecta, però és una història sorprenent, degut precisament a aquest sentiment d'incomprensió que es desprèn del protagonista. Perquè sempre hem escoltat relats de gent de l’un i de l’altre bàndol, que defensaven allò pel que lluitaven a ultrança. Però aquí es despulla la versió d’un home que ha lluitat per tirar endavant, que te una esposa embarassada del seu primer fill i que és obligat a anar a la guerra. Tot plegat és un despropòsit i això és el que vol ensenyar a tothom: la inutilitat de les guerres i la barbàrie que comporten.

Amb aquest relat molt humà i molt senzill, esperem que tothom comprengui la lliçó que ens dóna i aprengui a lluitar per la vida i per la natura. Que ens serveixin les sàvies paraules d’aquell narrador perquè així no seran paraules buides que s’emporta el vent.

Rosa Mingorance

_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir-ne més)