dimarts, 13 de juliol de 2010

'A gust amb la vida / La sal de la vida', Anna Gavalda

A gust amb la vida / La sal de la vida
Anna Gavalda
Edicions 62 / Seix Barral
1ª edició, 2010
Gènere: Novel·la

152 pgs. / 180 pgs
ISBN: 978-84-297-6628-8 (cat.)
ISBN: 978-84-322-2866-7 (cast.)


A gust amb la vida
, d’Anna Gavalda, és editada en català per Edicions 62 i en castellà (La sal de la vida) per Seix Barral. S’inicia amb el retrobament de tres germans, en Simon, la Garance i la Lola, que viatgen junts al casament d’un cosí seu. Especialment hilarant, però demolidor, és el retrat que fa la Garance, la narradora, de la dona del seu germà Simon.

Quan arriben al poble on se celebrarà cerimònia, els tres germans decideixen plantar la resta de convidats i visitar el seu germà petit, en Vincent, que viu en un castell a prop del lloc on es fa el casament. Tots tres junts marxen sense donar explicacions a ningú, disposats a viure una última aventura. Al llarg d’un parell de dies, tots quatre s’oblidaran dels seus problemes i reviuran la seva infantesa, amb moments feliços i altres de no tant, i tornaran a ser només ells quatre: “Unes hores robades als altres”, diu la Garance. L’autora fa un detallat retrat dels caràcters de quatre germans molt diferents però units pels records d’una infantesa comú. En Simon i la Lola, pares i responsables. Els dos petits, la Garance i en Vincent, esbojarrats i espontanis. Units per la certesa que “la vida, malgrat tot, era una mica un bluf, no?”

Una novel·la curta, amb l’estil d’una obra de teatre, diàlegs frescos i espontanis. Té alguns moments hilarants, tot i que cap a la meitat l’interès decau per la previsibilitat del final. Cal afegir també que ni el títol en català (A gust amb la vida) ni en castellà (La sal de la vida) són fidels, com passa tantes vegades, a l’original L'Échappée belle, que fa molta més justícia al text.

Marta Planes


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir-ne més)