dimecres, 7 de juliol de 2010

'Contra el vent del nord / Contra el viento del norte', Daniel Glattauer

Contra el vent del nord / Contra el viento del norte
Daniel Glattauer
Edicions La Campana / Alfaguara

Trad. Carme Gala (cat.) / Macarena González (cast.)
Gènere: Novel·la
1ª edició, mayo de 2010
240 pgs / 264 pgs.

ISBN: 9788496735484 (cat.)
ISBN: 9788420406107 (cast.)

A Contra el vent del nord (La Campana en català i Alfaguara en castellà) Daniel Glattauer recupera el gènere epistolar, amb la novetat que no es tracta de cartes tradicionals sinó de correus electrònics. Leo rep per error un correu electrònic de l’Emmi, que en realitat vol cancel·lar una subscripció a una revista i s’inicia una relació a distància que cada cop esdevé més íntima. L’Emmi està casada i en Leo surt d’una relació difícil. Al llarg de l’intercanvi de missatges el lector s’adona de com canvien els sentiments i els punts de vista de l’un i de l’altre Una revisió dels clàssics de la novel·la romàntica epistolar, un gènere que ha donat obres mestres de la literatura, portada als nostres dies.

Un avís per als lectors que s’hagin pogut espantar després de llegir aquesta breu sinopsis: Contra el vent del nord no és una comèdia romàntica ni una novel·la rosa. És veritat que l’autor revisita temes tan gastats com la delicada frontera entre l’amistat i l’amor, la infidelitat, la gelosia, la importància de l’aspecte físic, però ho fa sense avorrir. S’arribaran mai a conèixer en persona? És la pregunta que ronda pel cap del lector des de la primera línia i és el leit motiv que manté la tensió fins al final gràcies al fet que l’autor retarda contínuament però de manera hàbil la possible trobada entre els dos personatges.

Glattauer aconsegueix una cosa molt difícil: basteix una relació entre dos personatges que només tenen per identificar-se l’un a l’altre les paraules. No es poden fixar en l’aparença física, els gestos o la veu de l’altre. L’autor fa gala d’una prosa clara i ràpida, que juntament amb la brevetat dels missatges, fan que la novel·la sigui ràpida de llegir. Però no pas buida de contingut ni intranscendent, sinó excitant, en ocasions còmica i en d’altres trista i amarga. Com la vida mateixa.

Marta Planes


_______________________________________________________

A F I N I T A T S

(Si t'interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres)(Clicka sobre les portades per llegir-ne més)

3 comentaris:

Inma Ortega Alvarez ha dit...

Enganxa des de la primera pàgina, una molt bona lectura per l'estiu, entre canya de cervessa i tapa de braves!

Patricia Tena ha dit...

Doncs després de llegir la ressenya, comparteixo el comentari de l'Inma i crec que el llegiré durant l'estiu, a la platgeta ;)

Judit Rodríguez Carmona ha dit...

A mi em va agradar molt, d'aquells que es llegeixen en un obrir i tancar d'ulls.

http://www.librosyliteratura.es/contra-el-viento-del-norte.html