dimarts, 11 de maig de 2010

'La felicitat dels dies tristos', Pere Antoni Pons

La felicitat dels dies tristos
Pere Antoni Pons
Editorial Empúries
1ª edició, març de 2010
Gènere: Novel·la
182 pàgines
ISBN: 978-84-9787-619-3


En Tabou és un noi de 21 anys que deixa les Illes Balears per anar a Barcelona a estudiar a la Universitat. Allà coneixerà a l’Elisenda, una xicota bellísima i amb una vitalitat sorprenent, de la qual el protagonista s’enamora gairebé a primera vista. Però ella té un nuvi a París i l’estima, així que en Tabou comprèn dolorosament que aquest gran amor no podrá consumar-se. En canvi, en comptes de ressignar-se i abandonar-se al pessimisme, decideix aprendre una lliçó molt important: fins i tot, als dies més tristos, també podem trobar moments de felicitat. I en el seu cas, l’exemple és passar una bona estona amb els seus dos millors amics, retrobar-se amb la seva mare i comprovar la lleialtat de la familia o la satisfacció que dóna ser conscient dels nostres límits i començar a coneixer-nos millor.

Amb La felicitat dels dies tristos Pere Antoni Pons va guanyar el Premi Documenta 2009. Es tracta d’una novel·la sentimental que destaca pel seu lirisme (l’autor té publicats tres llibres de poemes) tal com assenyala el magnífic títol que conté l’essència del llibre: una certa melanconia amb espurnes d’esperança i d’il·lusió. El lector es sentirà ràpidament atrapat per la senzillesa de la narració; en aquest llibre potser no s’expliquen accions extraordinàries, però és precisament la quotidianitat de la vida del protagonista el que ens atrapa desde la primera pàgina.

Estem davant d'una novel·la iniciàtica que parla dels períodes d’adaptació que hem de superar: ja sigui entrar al difícil món dels adults o comprendre que a la vida no tot surt com un vol. Tot i així, tal i com ens recorda l'autor, si aprenem a veure la felicitat als dies tristos els problemes no semblen tan greus.

Patricia Tena