dilluns, 2 de novembre de 2009

'Temps d'absències', Marta Planes

Temps d'absències
Marta Planes
Editorial Acteón
1ª edición, 2008
Gènere: Novel·la
208 pàgines
ISBN: 978-84-935038-6-4


Si hi ha un exemple de llibre que només agafar-lo et quedes enganxat fins acabar-lo i adonar-te que acabes de llegir una obra de magnitud espectacular, aquest és Temps d'absències, de Marta Planes.

Envolta la narració una angoixa, res menyspreable, envers els sofriments de les famílies supervivents de la Guerra Civil espanyola: persecucions per parlar català o pel sol fet de que un veí et denunciï, sense tenir proves de res, per només que el molestessis o tot buscant una recompensa miserable.

Mostres com el àpat fet d'ingredients com pell de patata bullida i altres, que ens narra la autora, et donen un mal de panxa que t'ajuda a entendre els sofriments de l'època de la gent del bàndol perdedor.

Un soldat dels derrotats intenta enamorar a una noia per tractar de fer-se l'hereu d'una casa gran i poder enriquir-se ràpidament per marxar a l'exili amb les butxaques plenes. Això no queda aquí ja que una de les dones de la casa, també co-protagonitza la novel·la, dóna exemple de subsistència i superació quan vol salvar al seu nadó fent front a una vida plena de contrarietats vingudes de sobte.

Sens dubte es podria haver allargat la història amb les anècdotes de la repressió soferta per l'idioma, les narracions dels soldats republicans als últims dies de la batalla o la vida dels catalans exiliats a països com Mèxic o Paraguai, però el que ens queda és una més que pertorbadora narració.

Xavier Borrell