diumenge, 1 de novembre de 2009

'Pa amb tomàquet', Neil Willett

Pa amb tomàquet / Bread and tomato (edición bilingüe)
Neil Willett
Editorial Comanegra
1ª edición, 2009
Género: Sociología
204 páginas
ISBN: 978-84-936006-6-2


Un anglès cansat de viure al Regne Unit va a Barcelona per a reseguir les petjades del seu compatriota George Orwell a Catalunya. Desprès de llegir el llibre Homenatge a Catalunya, Neil Willett es planteja retrobar Barcelona i veure què hi ha d'allò que describia Orwell.

I es troba una realitat diferent que, de totes formes, intenta explicar, la majoria de les vegades d'una manera excesivament tòpica i amb masses arguments trets de les guies de turisme anglosaxones.

La seva existència a Barcelona es basa en el trinomi drogues, alcohol i festa. En fi, tot el que els seus camarades poden trobar als viatges organitzats tant a Calella com al Port Olímpic. L'autor, un buscavides, cerca la forma de sobreviure a Barcelona treballant com pot.

Potser la part més interessant del llibre és la descripció que fa del seu país tal i com ho veu des de Catalunya. Confon els costums espanyols amb els catalans. També té una errada important al dir que un president de la República Espanyola va ésser afusellat a Montjuïc.

Al final del llibre es centra en la narració del seu viatge interior, bastant més interessant que la barreja de festes i haixix que descriu en una bona part del llibre. Potser es la part més sucosa i on un troba una mica de sentit. Entremig, una sèrie de reflexions mig libertàries, mig alcohòliques sobre l'anarquisme d'avui, els ocupes, etc.

Molts dels barcelonins trobaran que tot el que agrada a l'autor és tot el que ens molesta als habitants d'aquesta ciutat: soroll, borratxeres, drogues, festes constants a tots llocs, etc... És un llibre vitalista, bastant ingenu i curiós per a qualsevol que hi vulgui conèixer com ens veuen desde fora, però crec que no aporta res nou i li falta una mica d'ironia.

Luis Vea García