dijous, 26 de novembre de 2009

'L'accident' / 'El accidente', Ismail Kadaré

L'accident / El accidente
Ismail Kadaré
Edicions 62 / Alianza
1ª edció, 2009
Gènere: Novel·la
223 pgs / 320 pgs
ISBN: 978-84-297-6350-8 (cat.)
ISBN: 978-84-206-5275-7 (cast.)

L’accident, d’Ismail Kadaré (Premi Príncep d’Astúries 2009) és publicat en català per Edicions 62 i en castellà per Alianza. "És un llibre difícil”, diu l’escriptor albanès en una entrevista a El País, “no crec que sigui el millor per començar a conèixer la meva obra”. Hi estem totalment d’acord. Es tracta d’una obra difícil, irregular, que comença com una història policíaca, amb un assassinat per resoldre, però que perd progressivament interès a mesura que s’endinsa en espesses digressions sobre l’amor.

La història s’inicia quan un taxi que es dirigia a l’aeroport té un accident i els dos passatgers moren. Quan el taxista, greument ferit, recupera la consciència, explica que va veure pel mirall retrovisor com els dos passatgers, un home gran i una dona jove, “s’esforçaven per besar-se”. El cas queda arxivat com a accident fins que al cap d’uns mesos els serveis secrets albanesos i serbis decideixen aprofundir en el cas. També un investigador anònim se suma a la investigació. A partir dels testimonis dels altres conductors que van presenciar l’accident, cartes i converses amb amics de les víctimes i el diari personal de la noia, l’autor dibuixa les personalitats de les dos víctimes, Bessfort i Rovena, albanesos i amants des de feia anys, que acostumaven a trobar-se en diverses ciutats europees.

L’obra perd ritme i interès quan l’autor s’embranca en divagacions que intenten explicar els motius de la relació amorosa, la dependència mútua dels dos personatges i les seves discussions i reconciliacions. Tot i que la prosa de Kadare és senzilla i bella, el lector no l’assaboreix amb la dedicació que mereixeria, àvid per trobar la resolució del misteri que l’autor planteja al principi de la novel·la.

Marta Planes