dilluns, 23 de novembre de 2009

'A flor de pell', Tània Juste

A flor de pell
Tània Juste
Editorial La Magrana
1ª edició, 2009
Gènere: Novel·la
272 pàgines
ISBN: 978-84-9867-632-7


A la Barcelona de 1924, la dictadura de Primo de Rivera ofegava les llibertats dels simpatitzants de l'Estat Català de Francesc Macià i dels Anarquistes hereus de Salvador Seguí (El Noi del Sucre). Amb aquesta repressió, la burgesia simpatitzant del monarca Alfons XIII es trobava còmode, tot i que alguns recolzaven les idees de la Lliga Regionalista de Francesc Cambó.

Isabel és una noia filla d’un arquitecte de prestigi que és mort, un home acostumat a treballar amb gent de classe alta, que va arribar a fer-se amic de la rica família Aymerich. En morir ha deixat una dona i dos fills i la marxa del seus amics a França amb un secret dins la maleta.

Temps després, Isabel i la seva mare sobreviuen fent feines de modista. Però de sobte, un dia reben la visita dels Aymerich, ara residents a Sarrià, que han tornat per aprofitar els avantatges de ser rics en una dictadura. Aquests, per donar companyia la seva filla, conviden a Isabel a assaborir les comoditats de l'aristocràcia, introduint-la poc a poc entre la classe alta, fins que un dia coneix l’amor en un cossí dels seus amics. Ella és una noia amb les idees molt clares, unes idees que li faran aprofitar les seves noves amistats per ser feliç treballant com dependenta a la prestigiosa botiga de pells dels germans Müller.

Amb el seu debut literari, Tania Juste ha escrit una novel·la tendre, un drama romàntic digne dels mestres del segle XX. Una història dolça i plena d’optimisme, en vers una dona que ha patit dos tragèdies que no li fan recular en les seves esperances d’una vida millor.

La trama de la novel·la, senzilla, és ideal per passar una estona agradable, fent-nos conèixer de prop, una part de la nostra història ofuscada pels esdeveniments succeïts una vegada que Francesc Macià va sortir al balcó de la Plaça Sant Jaume al 1931.

Xavier Borrell