diumenge, 11 d’octubre de 2009

'La filla de l'optimista', Eudora Welty

La filla de l'optimista / La hija del optimista
Eudora Welty
Edicions 62 (cat.) / Impedimenta (cast.)
1ª edición, 2009
168 pgs / 232 pgs
ISBN-978-84-29763225 (cat.)
ISBN: 978-84-937110-5-4 (cast.)

La filla de l’optimista (1973) d’Eudora Welty és publicat ara en català per Edicions 62. Guanyadora del premi Pulitzer, narra la història de Laurel McKelva, una dona de mitjana edat, vídua i sense fills, que torna a Nova Orleans per fer-se càrrec del seu pare, que és a l’hospital. Mentre que al carrer tothom celebra el Carnaval i Fay, la segona dona del jutge lamenta no poder assistir a les desfilades, la vida del jutge es va apagant i Welty ens descriu amb tota precisió de detalls els seus últims dies de vida, l’enterrament i el retorn de Laurel i Fay a Mount Salus (Mississippí), la població on va néixer Laurel i on va viure amb els seus pares fins que es va traslladar a Chicago.

Un cop mort el jutge, ha desaparegut el nexe que unia Fay i Laurel i els seus caràcters es contraposen més que mai. Fay, a més de mostrar un caràcter immadur i egoista, és mal educada i incapaç de guardar les formes i, a més, de classe social inferior. La família i els veïns es bolquen a consolar Lauren i menyspreen Fay i la seva família, que es desplaça a Mount Salus des de Texas i es mostren encara més maleducats i escandalosos que la mateixa Fay.

Després del funeral i un cop sola a casa, (Fay ha anat a passar uns dies amb la seva família) Laurel comença un viatge a la seva infantesa, els records dels seus pares i el seu marit mort brollen amb total naturalitat i es combinen amb el present per trobar el sentit del seu futur. La malaltia i mort del jutge desperta un munt de records. Un dels temes clau de La filla de l’optimista és precisament aquest: els records, el passat. Mentre que Laurel rememora serenament la seva infantesa i joventut, Fay manté una relació estranya amb el seu passat, ja que menteix quan nega tenir família i també té una relació conflictiva amb el record de la primera dona del jutge i mare de Laurel, Becky. A més, La filla de l’optimista també mostra tots els sentiments i reaccions que genera la pèrdua d’un ésser estimat i la necessitat de trobar el coratge necessari per tirar endavant.

Marta Planes

1 comentari:

Impedimenta ha dit...

Hola, Marta. Soy Enrique Redel, editor de Impedimenta. Quería darte las gracias por la preciosa entrada. La semana que viene, el día 20, estaré en La Central, en Mallorca, hablando del libro. En fin, que el libro va muy bien, reimprimimos este mismo jueves, así que estamos bien contentos.
En fin, espero conoceros pronto.
Un fuerte abrazo,
Enrique Redel