dimarts, 20 d’octubre de 2009

'Els secrets dels carrers de Barcelona', José Luis Caballero y David Escamilla

Els secrets dels carrers de Barcelona
José Luis Caballero y David Escamilla
Editorial L'Arca
1ª edición, 2009
Género: Ensayo / Historia / Anecdotario
196 páginas
ISBN: 978-84-936014-5-4

Com a barceloní de pro que sóc (vaig néixer a l’Eixample, treballo a l’Eixample, visc a l’Eixample i, segurament, acabaré els meus dies al mateix Eixample, si abans no em toca la loteria), i com a amant de la meva ciutat, de la seva història (ja siguin fets reals o llegendes urbanes), trobo que aquest llibre m’omple de satisfacció. No tan sols perquè explica d’on vénen cent carrers de Barcelona, sinó també perquè amb el llibre, i lleguint totes i cadascuna de les anècdotes que acompanyen els carrers, podem aprendre una mica del nostre passat.

Tal i com diu a una de les solapes del llibre, passejant sense pressa pels acollidors carrers de Barcelona podem arribar a descobrir-hi un munt de curiositats. I aquest llibre ens ajuda a descobrir-les. No hi són totes les que existeixen, sens dubte, però trobo que la tria està molt ben feta.

Tenim carrers molt coneguts, com ara les famoses Rambles, on hi va haver el famós incendi del Liceu i la seva maledicció; el Passeig de Gràcia i la història del no menys famós cafè La Punyalada, que feia cantonada amb el carrer Rosselló; l’avinguda del Paral·lel, amb tots el seus teatres, que encara avui dia queden algun d’ells. I encara més: la plaça Universitat, amb el seu edifici universitari, construït fa casi 140 anys i la seva anècdota del malaurat edifici de L’Àguila, que es va cremar el 6 de juny de 1981; el carrer de la Boqueria; la plaça Sant Jaume; el carrer de Sants, aquest últim amb una història una mica inversemblant però molt curiosa; el carrer Tallers, molt conegut per tots els amants de la música...

I com que els autors han volgut posar-hi també els petits racons, doncs hi surt el carreró de Perot lo Lladre, fins i tot estrany de veure, ja que el està tancat amb una reixa; la famosa avinguda de la Llum, que encara que sigui molt coneguda, no deixa de sorprendre que aquí a Barcelona es fes la primera galeria comercial soterrada de tota Europa als voltants de 1940.

Els secrets dels carrers de Barcelona recull els trets més característics dels racons més emblemàtics de la ciutat: la localització, la història, les anècdotes, els establiments, personatges que hi van viure i els fets que hi van succeir.

Ja ho he dit, com a barceloní de pro espero ansiós la segona part del llibre, amb cent carrers més i la tercera i, si pot ser, una quarta. Benvingudes siguin totes, per a tots aquells que ens agrada aquesta ciutat, encara que estiguem sempre emprenyats amb ella o amb els qui manen sobre ella.

Salva G.