diumenge, 13 de setembre de 2009

'Mel i metzines', Maria Barbal

Mel i metzines
Maria Barbal
Columna Edicions
Primera edición, junio de 2009
Género: Novela

237 páginas
ISBN: 978-84-664-1100-4


Mel i metzines ens explica una petita història. La de l’Agustí, un noi nascut a Olp, fill de la Llucieta i del Simó que, de gran, per qüestions diverses, va acabar a París fent de cuiner a l’hotel Durvan. Encara que la història sigui petita, una història de qualsevol persona del món, molt propera a aquesta terra per la forma que esta explicada, ens atrapa des de l'inici del llibre. És el mateix Agustí en primera persona qui ens explica la seva vida. Ara ja és gran, però els seus records d’infantesa els té molt vius.

Sent el germà petit, sap que no es l’hereu, per això ha de treballar en les feines més diverses, començant a ajudar al seu propi pare i acabant caçant talps amb metzines. Les famoses metzines del títol. La Mel tindreu que ser vosaltres mateixos qui la trobeu al llibre.

Viu la Guerra Civil i això fa que marxi de Catalunya cap a França; el seu oncle fa anys que està instal·lat allà. Però les coses no sempre són tan fàcils. Moltes peripècies acaben sortint en el relat de l’Agustí i totes elles ens són molt properes.

Maria Barbal (Tremp, 1949) es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera. Amb aquesta novel·la va obrir un cicle amb el Pallars com a fons de les seves històries, que l’han dut a treure fins a quatre llibres més. Podríem parlar d'un nou estil literari: aquell que passa als petits pobles, amb petites històries, però en grans llibres. Encara que aquest en particular tingui quasi vint anys, la primera edició va ser al 1990, no crec que hagi passat la seva història, ni molt menys la manera de fer i escriure de Maria Barbal.

La autora s’endinsa en l’amor, tant de l'Agustí com del seu germà o de la seva mare, però sobretot, el que busca és el sentit de la seva vida. Fins i tot cap al final del llibre, encara l’Agustí s’ho pregunta obertament.

Per acabar, notable aproximació a una Catalunya interior, desconeguda per a tots aquells que vivim a la gran ciutat, però tant sucosa i plena d’històries com podria ser qualsevol altra ambientada a Londres, Bangkok, Nova York o Barcelona.

Salva G